Marknadens största urval
Frakt från 19 kr

Minnen

Här finner du memoarer och berättelser från andra människors liv, viktiga lärdomar och goda råd. Vårt urval av böcker om dessa minnen är en samling resor som vi människor tar genom livet. Det handlar om hur sådana resor påverkar oss och vad vi kan göra för att uppleva mer frihet. Böckerna är otroligt innehållsrika med helt olika kulturella bakgrunder, och de kan ge dig inblick i sällsynta resor som många måste ha tur för att få uppleva.
Visa mer
Filter
Filter
Boktyp
 • (317)
 • (99)
 • (4)
Format
 • (317)
 • (51)
 • (18)
 • (14)
 • (7)
 • (6)
 • (3)
 • (3)
 • (2)
Visa mer
Språk
 • (91)
 • (323)
 • (2)
Pris
SEK
Serie
 • (6)
 • (6)
 • (5)
 • (3)
 • (2)
 • (1)
 • (1)
 • (1)
 • (1)
Visa mer
Sortera efterSortera Populära
 • av Catharina Raudvere, Johan Stenström, Vassilios Sabatakakis & m.fl.
  409 kr.

  Sommaren 1767 påbörjade orientalisten Jacob Jonas Björnståhl (1731--1779) en resa som förde honom till Frankrike, Schweiz, Italien, Tyskland, Holland och England innan han sjövägen tog sig till Konstantinopel och så småningom Grekland, där han avled i dysenteri vid 48 års ålder. Hade det inte varit för tidningsmannen Carl Christoffer Gjörwell hade eftervärlden aldrig fått någon större kännedom om denna resa, men Gjörwell publicerade Björnståhls resebrev, till att börja med i sina tidningar och så småningom i en postum bokutgåva i sex volymer.  Björnståhls resa skulle vara i hela tolv år. Liknande europeiska resor är det många som har gjort både före och efter honom; det som gör hans färd unik är att den är så väldokumenterad. I sammanlagt 83 brev rapporterar han om praktiskt taget allt han ser och erfar. Han skriver om akademier, bibliotek och museer, om ryktbara byggnader och historiska minnesmärken, om lärda personer, författare och andra berömdheter som han lärt känna: Rousseau, Voltaire, Diderot, Goethe och många andra. Men dessutom delger han läsarna intryck från botaniska trädgårdar och naturaliesamlingar. Han skriver om odlingsmetoder och uppfinningar, hantverk och manufaktur. Starka naturintryck från Neapelbukten och Alperna är han mån om att fånga och förmedla. Han kommenterar också folkets sedvänjor i olika länder. Från det avlägsna Konstantinopel berättar han om islam och hur turkiskt levnadssätt skiljer sig från europeiskt och svenskt. I slutet av sin resa besöker han som den förste vetenskapsmannen någonsin de isolerade Meteoraklostren i Grekland.  Björnståhl framstår i de flesta situationer som öppen och villig att omfatta och förstå sådant som är främmande, och hans resebrev är en av de verkligt intressanta rapporterna från Europas metropoler på 1760- och 1770-talen: en på samma gång informationsrik och charmfull framställning från upplysningens tidevarv.  Björnståhls resa: Europa och Konstantinopel 1767--1779 är ett samarbete mellan forskare från olika humanistiska discipliner: litteraturvetaren Johan Stenström, romanisten Carla Killander Cariboni och nygrecisten Vassilios Sabatakakis som är verksamma vid Lunds universitet, samt religionsvetaren Catharina Raudvere som har sin sysselsättning vid universitetet i Köpenhamn.

 • av Jessica Löfbom
  195 kr.

  År 1990 säger Jessica upp sig som undersköterska, 21 år gammal, och köper en enkelbiljett Stockholm-Nairobi. Som enda resesällskap har hon sin lila-svarta ryggsäck och vad som kommer att bli hennes mest betydelsefulla ägodel – dagboken. På skrangliga bussfärder reser hon genom södra Afrika, förbi vilda djur och sagolik natur. Jessica möter människor som fascinerar och inspirerar, men möter även faror hon aldrig tidigare stött på. Jag och min ryggsäck i Afrika är en reseskildring om att upptäcka världen, men även sig själv, och sin plats i den.

 • av Nina Burton
  139 - 229 kr.

  ”Vattnet” hette den avslutande diktsviten i Nina Burtons förra bok, Ett svar i 24 skärvor (2008). Här i Flodernas bok fortsätter hon temat genom att måla porträtt av tre väldiga europeiska vattenådror, Rhône, Rhen och Themsen. ”Där de meandrar sig över kontinenter liknar de frågor. Att sällskapa med dem är att se förändringar och sammanhang. Vid dem hittar man nästan allt, för i dem flyter livets essens”, skriver hon om floderna. Och hennes bok handlar verkligen om ”nästan allt”. Det är en essä som vindlar sig fram i geografin och tiden. Nina Burton knyter ihop kulturhistoria, miljöfrågor och naturvetenskapens mirakel med sin egen familjesaga, och ger oss en oavbrutet stimulerande, ovanlig bild av Europa. Hon följer floderna från källorna till haven; från glaciärer i bergen genom stad och land till utloppens hamnområden. På vägen berättar hon om karnevaler och katastrofer, drycker och drakar, konstnärer och författare, grottor och parfym. Det blir en resa till Europas historia, konst och natur, formad av personliga intryck, tusentals fakta och en poesi som finns lika mycket i språket som i sättet att se på vatten och stränder. Samtidigt ställer hon frågor om tiden, livet och döden tillsammans med den gåtfulle Faust och andra valfrändskaper. Den som läser Flodernas bok kan lätt förstå varför Nina Burtons besläktade essäböcker Resans syster, poesin (1994) och Den nya kvinnostaden (2005) båda Augustnominerades.

 • av Sune Karlsson
  159 kr.

  Målgruppen är svenska fjällvandrare och utländska turister. Texten i boken är därför både på svenska och engelska.Sune Karlsson gick sin första tur genom Sarek 1970 med sin trettonåriga bror Bo. Det var en krävande tur för båda men den gav mersmak. Sune har sedan dess troget återvänt året runt och samlat på sig en unik bildskatt av Sveriges sista vildmark. Vandringssäsongen här är vanligtvis kort – juli och augusti. Därför är det extra roligt att boken har bilder från hela året.Sune gav tillsammans med sin bror Bo ut fotoboken ”Sareks fyra årstider”, på Norstedts förlag 1982.Den här boken är uppdelad på 14 omväxlande turer som beskrivs kortfattat i början av varje kapitel tillsammans med en karta. Sune vet att även utländska vandrare älskar Sarek. Därför har vi valt att ha all text även på engelska för deras skull. Boken är ett perfekt minne för dem att ta med sig hem. Platsnamn finns också med på samiska. Boken är tänkt som inspiration för fjällvandrare men handfasta ledtips och utrustningsråd finns också.Flera av turerna i det väg- och stiglösa området är förutom vandringar, delvis med Klepperkajak och skidor vintertid.Boken ”Sareks fyra årstider” från 1982 fick beröm fram på 2000-talet när den jämfördes med nyare böcker om Sarek. Den hade den rätta känslan och en slags ”mindfulness” som de moderna varianterna inte hade. Jag vågar påstå att den här boken med sina samlade bilder från 1970 ända fram till 2016 har den känslan. Jag vet därför att det är förläggaren, Bo, som sitter på bokens omslag 13 år gammal och tittar ut över Rapadalen. Känslan finns genom hela boken och jag tror att många svenska fjäll-vandrare och naturintresserade kommer att hålla med om det när boken kommer i höst.

 • av Robert M. Pirsig
  185 kr.

  While cycling through the western states, a disillusioned American questions the meaning of existence after confronting the ghost of his former, uninstitutionalized self, in a new edition of the classic philosophical treatise on the art of living with quality. Reprint.

 • av Olof Wretling & Sven Björklund
  139 kr.

  Fotograf: Elin Berge.I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå (till häst) för en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Som Bröderna Grimm fast 200 år senare. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur (utan häst) bärgas en muntligt berättarskatt. Boken är en reseskildring (till häst) genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit – den nya tidens klassiker här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände. Mycket nöje!

 • av Alfred Döblin
  0 - 159 kr.

  Resa i Polen är Alfred Döblins skildring av det judiska livet i Polen 1924. Han begav sig ut på en resa till ett antal polska städer och fångade med sina beskrivningar ett judiskt liv med rabbiner, köpmän, barberare och studenter. Ett liv som tjugo år senare var fullständigt borta.

 • av Dean Nicholson
  85 kr.

  När 30-årige Dean Nicholson gav sig iväg för att cykla världen runt var hans mål att lära sig så mycket om jorden som möjligt. Han hade aldrig trott att han också skulle få lära sig en hel del av sin oväntade och osannolika reskamrat.

 • av Markus Lutteman
  75 - 85 kr.

  Markus Lutteman skriver sin mest angelägna bok någonsin: En internationell thriller om den illegala handeln med noshörningshorn som idag betingar ett högre kilopris än både guld och kokain. BLODMÅNE är en rapp bladvändare om det hänsynslösa spelet med utrotningshotade djur och de mänskliga offer som skördas på vägen.

 • av Kristina Paltén & Desirée Wahren Stattin
  219 kr.

  ”Men varför ska du springa i Iran?” undrar Evis.”Jag vill se om det är så farligt som människor tror”, säger jag.När Kristina är 31 år lockar en kompis med henne på ett lopp. Tidigare har hon knappt sprungit en meter, men hon upptäcker att hon gillar rörelsen, utmaningen, gemenskapen och ensamheten.Löpningen kommer in i hennes liv när mycket annat är tungt. Hon går in i väggen, hennes man lämnar henne och hon förblir barnlös. Snart upptäcker hon att löpningen ger kraft. Den blir hennes medicin och glädje, och ska bli hela hennes framtid.Kristina Paltén, idag världsrekordhållare på löpband, gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam i ett land med sharialagar och med sin resa visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar?När flyget lättar från svensk mark är hon skräckslagen. På helspänn inleder hon sin löpning för att sedan springa flera timmar per dag i 59 dagar. Hon springer genom små byar, stora städer och i ödeland. Det hon möter från människorna där nere är inte aggressivitet eller misstro, utan omtänksamhet och kärlek. Samtidigt blir hon alltmer medveten om hur rädslan för att säga vad hon tycker, i ett land där godtyckliga beslut kan avgöra livsöden, kryper in under skinnet på henne.Den rädda löparen är berättelsen om en kvinna som bestämde sig för att möta sina innersta rädslor. Det hon fann var vackrare än hon någonsin kunnat ana.

 • av Kristina Paltén & Desirée Wahren Stattin
  209 kr.

  ”Men varför ska du springa i Iran?” undrar Evis.”Jag vill se om det är så farligt som människor tror”, säger jag.När Kristina är 31 år lockar en kompis med henne på ett lopp. Tidigare har hon knappt sprungit en meter, men hon upptäcker att hon gillar rörelsen, utmaningen, gemenskapen och ensamheten.Löpningen kommer in i hennes liv när mycket annat är tungt. Hon går in i väggen, hennes man lämnar henne och hon förblir barnlös. Snart upptäcker hon att löpningen ger kraft. Den blir hennes medicin och glädje, och ska bli hela hennes framtid.Kristina Paltén, idag världsrekordhållare på löpband, gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam i ett land med sharialagar och med sin resa visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar?När flyget lättar från svensk mark är hon skräckslagen. På helspänn inleder hon sin löpning för att sedan springa flera timmar per dag i 59 dagar. Hon springer genom små byar, stora städer och i ödeland. Det hon möter från människorna där nere är inte aggressivitet eller misstro, utan omtänksamhet och kärlek. Samtidigt blir hon alltmer medveten om hur rädslan för att säga vad hon tycker, i ett land där godtyckliga beslut kan avgöra livsöden, kryper in under skinnet på henne.Den rädda löparen är berättelsen om en kvinna som bestämde sig för att möta sina innersta rädslor. Det hon fann var vackrare än hon någonsin kunnat ana.

 • av Mia Kankimäki
  205 - 225 kr.

  Vad kan en fyrtioårig barnlös kvinna göra med sitt liv? Gå i historiska kvinnors fotspår: orädda upptäcktsresande, begåvade författare och passionerade konstnärer.Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. I Florens söker hon bortglömda renässanskonstnärer på Uffizierna. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?Kvinnor jag tänker på om natten är dels reseberättelse, dels självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

 • av Claudio Magris
  219 kr.

  Essäromanen Donau, Claudio Magris internationella genombrott, kom på svenska första gången 1990. Denna numera klassiska reseskildring är en storslagen hyllning till den flod som genom alla tider funnits i centrum för centraleuropeiska historiska platser och händelser, ett vittne till civilisationens cykler – uppgång och fall av kejsardömen och rörelser ini det nya.Claudio Magris följer Donau, Centraleuropas pulsåder, från källan i bayerska alperna, genom det gamla kejsardömet Österrike-Ungern, över Balkan och ut i Svarta havet. Läsaren tas med på en meditativ resa längst floden, och i varje stad som passeras återuppväcker Magris de spöken som huserar i byggnader och monument: Kafka och Freud, Wittgenstein och Marcus Aurelius. Lukács, Heidegger och Céline.Varje besök innebär för Magris ett tillfälle att dela med sig av en livstid av vidsträckt kunskap. Med en levande prosa som sömlöst rör sig mellan filosofi, semantik, politik, sociologi och historia, bjuder Magris på storartad resekonst.Claudio Magris är en italiensk författare, översättare och professor i tyska språket och litteraturen. Hans omistliga verk Donau kommer som nyutgåva i samband med den nya romanen Åtalsgrund saknas.

 • av Robert Macfarlane
  229 kr.

  ”I underlandet har vi i la°nga tider placerat det vi fruktar och vill bli av med, och det vi a¨lskar och vill bevara.”I Underland gör Robert Macfarlane en upptäcksresa till jordens inre, och vad han söker är människans djupast begravda hemligheter, drömmar och farhågor. Han vandrar genom Paris katakomber, letar efter förhistorisk konst i Lofotens undervattensgrottor och tittar ner i slovenska slukhål; han besöker forskningsstationer, glaciärer och anläggningar med förvar av radioaktivt avfall. Under vandringarna låter Macfarlane vår korta tidshorisont möta jordens långsamma skiftningar, och frågan han ställer är: Vad lämnar vi efter oss?Underland är en exceptionell natur- och reseskildring men också storartad kulturhistoria, där underjordens lockelse och betydelse blir genomlyst av en naturskildrare som räknas som en av vår tids främsta.

 • av Per Wirtén
  205 kr.

  Det är höst, och Per Wirtén åker tåg genom Europa. Han ser en kontinent, hårt prövad av finans- och flyktingkriser, som rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår nu en valutaunion i avsaknad av gemensam politisk moral och ideologi. Är vi framme snart? är en aktuell och utmanande historielektion av Sveriges mest spännande politiska författare.

 • av Ernst Brunner
  215 kr.

  ”I gryningen stod jag på El Salamik Bridge och letade fram solbrillorna ur ryggsäckslocket. Solen var ännu en bulnad i jordskorpan, men den åt sig ut genom Negevöknen och svävade sedan överlastad och tung genom Kairos smog som lagt sig som mögelludd över byggnadsgyttret. Jag gick en mil längs flodvattnet söderut. Dagen förut, då jag stt Tutankhamons mask i guld, hade jag överväldigad börjat gräva efter tillvarons själva grundelement, alltings irreducibla byggsten.”Med start i Egypten följer Ernst Brunner i sin nya bok i arkeologernas fotspår och uppsöker en rad utgrävningsplatser. Färden går vidare till Cypern, Peleponnesos och Etrurien.

 • av Karen Blixen
  165 - 509 kr.

  "Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong." Så lyder den berömda öppningen i Karen Blixens minnesroman Den afrikanska farmen. Romanen handlar om de 17 åren, från 1914 till 1931, då Karen Blixen drev en kaffefarm i det nuvarande Kenya. Blixen såg dessa år som några av de rikaste i sitt liv. Hon älskade det afrikanska landskapet och var betagen av de vilda djuren och hon fick dessutom god kontakt med de infödda, varav hon med flera knöt starka vänskapsband. Det var också i Afrika, som hon mötte äventyraren Finch-Hatton, som hon hade en romans med. Den afrikanska farmen skapade grunden för Sydney Pollacks kända film Mitt Afrika (1985) med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Den var nominerad till elva Oscars och tilldelades sju, däribland för bästa film. "Ett av världslitteraturens mästerverk." – Per Wästberg "En oförglömlig historia som fascinerat generation efter generation." – Aftonbladet "Hennes tillstramade epik gör linjespelet tydligare och berättelserna sugs in mot en inre, djupliggande brännpunkt. Hennes berättelser både flyr och lämnar ut sig åt läsaren i en rytmisk rörelse." – Kristianstadsbladet "Hennes känsla för de infödda, hennes sinne för det afrikanska landskapet och inte minst skildringarna av en kolonial värld för nästan 100 år sedan gör boken läsvärd i högsta grad." – Tranås-Posten

 • av Amelie Paltz
  165 kr.

  Die Goldene Stadt. Stadt der hundert Türme. Für eine der schönsten Städte Europas gibt es viele Namen und Umschreibungen. Warum Prag so wundervoll und mitreißend ist, lässt sich aber nicht anhand flüchtiger Beschreibungen und Lobeshymnen erklären. Man muss dort gewesen und selbst durch die mit Kopfstein gepflasterten Gassen der Altstadt geschlendert sein. Erst dann kann man verstehen, wieso der Zauber der Stadt so viele in den Bann zieht. Prag verstehen, entdecken und genießen können. Nach diesem Prinzip ist der Reiseführer aufgebaut. Prag verstehen - ein Blick hinter die Fassaden und warum diese noch stehen. Dieses Kapitel soll Ihnen dabei helfen, die Stadt besser zu verstehen. Dazu gehört ein Überblick zur Geschichte der Stadt und ein paar allgemeine Informationen. Im Kapitel Prag entdecken nehmen wir Sie mit auf eine Reise zu den bekannten und nicht so bekannten Orten in Prag. Zu guter Letzt bekommen Sie im Kapitel Prag genießen noch einige wertvolle Tipps für Ihre Reise mit auf den Weg. Damit Sie Ihren Besuch auch bestmöglich genießen können.

 • av Luise Klingenberg
  165 kr.

 • av Marko Pogacar
  189 kr.

 • av Stephen Clarke
  135 kr.

  The Paris you never knew, as revealed by the million-copy bestselling author of "A Year In The Merde". He goes behind the scenes to reveal everything Parisians know about their city but are reluctant to share with outsiders!

 • av Stephen Clarke
  125 kr.

 • av Ingvar Ygeman
  219 kr.

   Detta är en mästerlig bok om flera olika katastrofer i Kambodja. Spännande som en deckare eller thriller. En dramatisk och avslöjande bok med överraskande infallsvinklar, kryddad med små ypperliga filosofiska mästerstycken. En bok rik på det mesta. Här finns både det stilla och det våldsamma. Här finns de stilla mysterierna, glädjen och humorn – liv och död. En stark rysare! Författaren har varit verksam som hjälparbetare vid tsunamin – den värsta katastrofen i modern tid – som dödade mer än 230 000 människor.  Ingvar Ygeman har förutom tsunamin verkat som hjälparbetare i några av de senaste årens värsta naturkatastrofer. Som översvämningarna i Bangladesh och hungerkatastrofen efter torkan i afrikanska Sahel, länderna nära Sahara, och jordbävningen i Himalaya. Och 2010 vid jordbävningen på Haiti och tyfondrabbade Filippinerna 2017. Som journalist och hjälparbetare har han gjort fyra resor i Kambodja som i boken blir en odyssé med personliga perspektiv på världen – främst i Kambodja. New look i skyfallsliknande Kambodja-regn? Det kan ibland regna något otroligt mycket just i Phnom Penh! Och man får samtidigt håret tvättat.

 • av Thomas Veber
  279 kr.

  Drömmen om att segla ut i världen sliter i Thomas Veber, men ...Går det att leva ut drömmen om att åka båt till Medelhavet, även om man har jobb, bolån och familj?Kan man få uppleva ett båtäventyr utan att ha flera hundra tusen kronor på kontot?Är det möjligt att åka hela vägen till Marseille på floder och kanaler?I Den sista idioten är inte född än undersöker Thomas Veber om man kan få uppleva äventyr på en liten budget i en 17-fots båt. Tillsammans med sin kusin, tonårsson och en vän åker Thomas Veber ner för Europas floder och kanaler på jakt efter äventyr i sin orangea motorbåt Mini Lisa. Resan kommer att bjuda på mycket mer än han själv först trodde.Thomas Veber har tidigare seglat med sin fru till Medelhavet i ett år med deras två blöjbarn. När barnen var 9 och 12 år seglade de till Karibien i en 30-fots båt och levde på 10 000 kronor i månaden. Nu vill han bevisa att man kan få lika stora upplevelser på floder och kanaler som man kan få till havs. Thomas håller föredrag och har skrivit flera böcker om segling och om att leva sina drömmar i en hektisk värld.Familjen Veber var även seglarna i SVT:s populära tv-program ”Familjer på äventyr”

 • av Bo Rudolfsson
  199 kr.

  Detta är en bok om svensk historia med spännande livsöden och gammal folktro. Boken kan även ses som en resehandbok till många sevärda platser i Sveriges avlånga land. Hur kunde det vara att för länge sedan leva som piga eller dräng i Sverige? Hur uppfattade allmogen sin tillvaro och hur förklarade man allt det som var svårt att förstå? Det här är några av de frågor som författaren på ett lättsamt sätt försöker närma sig. Bo Rudolfsson har tagit med sig sin hund Darwin på en spännande och dramatisk resa genom Sveriges alla 25 landskap. Olika människoöden har letats fram från en historisk verklighet, men även från gamla tiders folktro. Läsaren kommer upptäcka att ofta blandas historisk verklighet med allmogens vilja att med fantasins hjälp göra en bra berättelse ännu bättre. Det är med allmogens ögon författaren har skrivit bokens 65 berättelser. Läsaren får även stifta bekantskap med några annorlunda människoöden, som kanske kan väcka tankar om den hårfina gränsen mellan att en människa anses vara tokig eller rent av ett geni.  Bo Rudolfsson har arbetat som lärare inom grundskola, gymnasium och vuxen- utbildning. Det var i Gävle och Ockelbo han i 38 år undervisade, bland annat i historia och religionskunskap. Dagen då pensionärslivet gjorde entré gavs möjlighet att förverkliga drömmen om att skriva böcker om sådant som intresserat och legat honom varmt om hjärtat hela livet.

 • av Per J. Andersson
  215 kr.

  För att möta verkligheten krävs det att man upprepade gånger kol­liderar med den. Få saker påverkar oss lika starkt som att förflytta oss till helt nya platser. När Per J Andersson var 18 år packade han ryggsäcken och gav sig ut i världen på egen hand. Ända sedan dess har han haft en känsla av att hans närvaro skärps när han korsar en gräns. Kontakten med det nya gör oss mer uppmärksam­ma på vår omgivning och våra innersta tankar. Men att resa kan också innebära tuffa prövningar och hemlängtan. Allt kan hända. Som en av Pers favoritreseskild­rare, Paul Theroux, har uttryckt det: Resande är inte semester, och ofta motsatsen till vila.   I Tankar för dagen - Manual för nyfikna resenärer vrider och vänder Per J Andersson på ett underbart sätt på de tankar som uppstår mitt i det annorlunda, när vi kan känna oss överväldi­gade, vilsna, förundrade - och i bästa fall pånyttfödda. Han ger oss även några goda råd på vägen: stäng av mobilen, testa att resa ensam, färdas på marken så ofta som möjligt och skaffa dig minst en ny vän där ute.  "Är det sedan så att reslusten vaknat till liv så här i början av året, men samtidigt hämmats något av nya varianter av covid och komplicerade reserestriktioner, så bjuder Per J Andersson på optimalt resande utan andra komplikationer än att man då och då kanske behöver ändra sittställning i läsefåtöljen. Med Tankar för dagen - manual för nyfikna resenärer begrundar Andersson resandet ur både existentiell och praktisk synvinkel, med en blick för resande som bara den kan få som varit mer eller mindre på resande fot sedan tonåren och fram till de sextio (författaren fyller jämt i mars). Lusten till detta resande förmedlar han på ett mycket smittsamt vis (dock ej hälsovådligt, om man ej räds att drabbas av resefeber). Så bara luta er tillbaka i läsfåtöljen och far med Andersson till Indien och andra länder, far genom tid och rum till alla tiders resande, blunda och känn tåget kränga genom djungler och över vida stäpper (...)." Femina, Kenneth Gysing"Framställningen är lättläst, målande och medryckande. Författaren låter ofta tanken flyga fritt, på ett välinformerat plan, trevligt och personligt, med många tankeväckande reflektioner kring kultur, historia, sociala och politiska förhållanden, teknisk/ekonomisk utveckling m.m." BTJ, Anders Weidung

 • av Pär Jansson
  235 kr.

  Ett nytt individualistiskt och modernt Indien – där gamla traditioner ifrågasätts – växer fram. Fattiga föräldrar satsar allt på sina barns utbildning och skickar dem till privata skolor och den växande medelklassen organiserar sig mot korruptionen. Unga indier vill gifta sig av kärlek, kvinnor vill själva forma sina liv och lågkastiga protesterar mot de orättvisor de utsätts för. Journalisten Pär Jansson har i drygt trettio år regelbundet rest till Indien. Här besöker han bland annat New Delhi, Bombay och Varanasi och låter oss möta människor som berättar om drömmar, med- och motgångar i landet som de kallar Moder Indien.

 • av Johan Lewenhaupt
  128,99 kr.

 •  
  239 kr.

  En fascinerande inblick i livet som resenär före massturismens tid, mellan 1890- och 1960-talet. Att resa var ingen självklarhet och att resa med kamera ännu mer sällsynt. Genom tretton resenärers fotografier får vi uppleva allt från hälsofrämjande rekreation på Rivieran, en plantageägares besök på teodlingar i Java till barnläkarens arbetsvistelse i den indiska storstadsslummen och den unge sjömannens äventyr på världshaven. Här skildras turisten som är på jakt efter avkoppling, emigranten som söker lyckan i väst och personer som reser i sin yrkesutövning. Samtliga resenärers arkiv finns hos Svenska litteratursällskapet i Finland och fotografierna kompletteras med inledande presentationer samt utdrag ur brev och dagboksanteckningar.Ges ut i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Gör som tusentals andra bokälskare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få fantastiska erbjudanden och inspiration för din nästa läsning.